Срутването на моста Франсис Скот Кий“ в Балтимор, който беше ударен

...
Срутването на моста Франсис Скот Кий“ в Балтимор, който беше ударен
Коментари Харесай

Рухването на моста в Балтимор: Кои са вероятните причини и можеше ли да не се случи?

Срутването на моста „ Франсис Скот Кий “ в Балтимор, който беше ударен от голям контейнеровоз във вторник през нощта несъмнено ще остане в историята освен на Съединени американски щати, само че и на света. Кои са евентуалните аргументи и можеше ли това да не се случи?

Снимка: Reuters

Разследването е към момента в начален развой, само че по предварителна информация на губернатора на Мериленд Уес Мур конфликтът е бил случай и не се касае за терористична офанзива. 

Ето един взор към факторите, които може да са съдействали за сриването на моста „ Франсис Скот Кий “.

Проблем с електрозахранването и задвижването

В деня след случая проверяващите наподобява бяха приписали повода частично на проблем със зареждането, за който екипажът на борда е съобщил малко преди конфликта. Подаден е сигнал за злополучие и управляващите са затворили моста за придвижване на коли, само че няколко транспортни средства, които към този момент са били на моста, са паднали във водата при сриването.

Снимка: Ройтерс

Преди конфликта контейнеровозът е напускал пристанището на Балтимор и се е насочил към Коломбо, Шри Ланка, споделиха чиновници. Но мигове преди удара в 1:28 ч. сутринта, плавателният съд е изгубил двигателна сила и е пуснал котвата си, гласи изказване на морските пристанищни управляващи на Сингапур.

„ В резултат на това той не съумя да поддържа мечтаната посока и се сблъска с моста „ Франсис Скот Кий “, се споделя в изказването.

 

Клей Даймънд, изпълнителен шеф на Американската асоциация на водачите, разказа казуса със зареждането като „ цялостно прекъсване “ на мотора и електричеството.

Снимка: Ройтерс

Всички проблеми с електрозахранването могат да бъдат доказани от фрагментите на случая, които демонстрират бликам мрачен пушек, извиваща се от кораба и намигване на светлините му.

Говорител на чилийския флот удостовери пред Си Ен Ен, че корабът е бил арестуван за малко в страната предишния юни поради проблем с тягата. „ Държавният контрольор на пристанището даде краен период за премахване на минуса, преди корабът да може да отплава, което беше приключено и тествано на място от инспектора в същия ден “, сподели представителят в изказване.

Имало ли е човешка неточност?

За Мери Скиаво, някогашен общоприет контрольор на Министерството на превоза на Съединени американски щати, фрагментите допускат, че „ на кораба е имало нещо, което е предизвикало проблем с ръководството “. По думите му локалните водачи са били „ високо подготвени хора “. Смята се, че те познават по-добре от екипажа на кораба водите, през които минават, и евентуалните рискове, само че без зареждане толкоз огромни  тежък транспортен съд би бил доста сложен “ за маневриране.

Снимка: Ройтерс

Според Чък Кармайкъл, който се пенсионира през 2017 година, откакто работи в пристанището в Балтимор за Inchcape Shipping Services загубата на мощ довежда до извънредно мъчно или даже невероятно ръководство на кораба. Според него конфликтът не е резултат от пилотска неточност, защото водачите служат като съветници на капитана и на члена на екипажа, които ръководят кораба: " В последна сметка за всичко, което се случва на кораба, дава отговор капитанът ", сподели Кармайкъл.

Мостът не е могъл да издържи на натиска

Мостът „ Франсис Скот Кий “ е с четири платна, със стоманена структура, открит е през 1977 година след 5 години строителство и е с дължина 2,6 километра. Прехвърля река Патапско. Стойността на моста е към 100 милиона $. Годишно по него минават 11,3 милиона транспортни средства, показва ръководството за превоз на щата Мериленд. Мостът ги води на междущатска автомагистрала 695, която заобикаля Балтимор. Под него минават кораби от и за пристанището в Балтимор. 

Корабът „ Дали “, блъснал с в моста, е контейнеровоз. Той плава под сингапурски байрак. Компанията му притежател е записана в Сингапур и се споделя „ Грейс оушън “, а компанията оператор е „ Синерджи марин груп “. Корабът е 289 метра дълъг. Построен е в корабостроителницата на южнокорейския холдинг " Хюндай " през 2015 година Височината на кораба е 24,8. 

Разследващите изследват черната кутия на контейнеровоза

Предвид големия размер на кораба, който съставлява контейнеровоз, мостът не е могъл да издържи.

„ Това, което знаем, е, че мост като този, приключен през 70-те години на предишния век, просто не е бил изработен да издържи пряк удар върху сериозен опорен пристан от кораб, който тежи към 200 милиона кг “, сподели министърът на превоза на Съединени американски щати Пийт Бутигиег.

Снимка: Ройтерс

 

„ DALI е толкоз необятен, колкото беше висок мостът “, уточни Бенджамин У. Шафер, професор по гражданско и редовно инженерство на Уилард и Лилиан Хакерман в университета Джон Хопкинс.

„ Вземете транспортен съд, който е огромен колкото мост, и го блъснете в него. Мостът няма да завоюва “, сподели Шафер. 

Удар в основен детайл на моста

Междувременно Си Ен Ен беседва с специалисти, които показаха, че корабът се е блъснал в основна опорна колона или пристан, без който мостът не може да действа.

„ Строителен екип беше на моста във вторник сутринта преди случая и поправяше дупки “, сподели министърът на превоза на Мериленд Пол Уидефелд.

„ Те желаеха фамилиите им да знаят, че са добре, че са в сигурност и че ще се приберат вкъщи “, споделя Андрю Мидълтън

По думите му мостът няма известни структурни проблеми и изцяло дава отговор на условията.

Основният сектор на моста е имал две съществени опори - тези, които са най-близо до центъра, в това число тази, ударена от кораба, сподели Шафер, професор по инженерство в Джон Хопкинс. „ И двете са еднообразно значими и свършиха по-голямата част от работата, пренасяйки товара от централния сектор на моста. Но наподобява, че корабът непосредствено е блъснал една от тези две опорни колони. В този миг тази конструкция, която преди се поддържаше в две точки, в този момент се поддържа единствено в една. Мостът не е предопределен за това “, изясни той.

Хипотезата му е, че повредата на моста не се дължи на структурата му, а на все по-големите товарни кораби, пътуващи под него след построяването му преди пет десетилетия.

Въпрос на физика

Професорът по структурно инженерство в университета на Аризона Барзин Мобашър по сходен метод счита, че колапсът е въпрос на физика – откакто корабът се удари в една от колоните на моста, той провокира неудържима верижна реакция, известна като напредничав колапс.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„ Нито един мост, в случай че към него не е издигната цитадела, не би могъл да оцелее при такова влияние. Кораб с подобен размер, даже да е празен от какъвто и да е товар, при тази скорост към момента може да аргументи тази вреда “, добави той.

Структурата на оборудването

Освен да дефинира какво се е случило на борда на контейнеровоза Националният съвет за сигурност на превоза ще изследва структурата на оборудването, неговата структура и дали е имало други ограничения, които „ трябваше да бъдат въведени, с цел да се предотврати възникването на този вид опустошение “.

Снимка: Reuters

Две такива ограничения биха били „ делфини “ и „ калници “ –структури, ориентирани към пренасочване на корабния трафик и отбрана на моста посредством попиване на въздействието от конфликт. Експертите показаха, че на моста наподобява има делфини, до момента в който фотосите, направени преди сриването на моста, допускат липса на калници, които биха защитили самите колони.

Та са служащи, поправяли пътното платно

„ Видях фотосите. Отново ще желаеме да разгледаме всичко по структурата на моста, по дизайна на моста и по-късно ще имаме спомагателна информация за шерване ”, сподели ръководителят на съвета Дженифър Хоменди.

Снимка: EPA

Снимка: EPA

Разследването на случая занапред стартира и аргументите ще се обясняват. В последна сметка специалистите са скептични, че мостът е можело да бъде избавен, имайки поради размера на кораба.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР